METAΦΡΑΣΗ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΔΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ Αντ. Γκουντάρας: Θερμαλιστικό κέντρο το Κόκκινο Νερό


*Στόχος να αξιοποιηθεί η άμμος του Στομίου και το νερό θερμοκρασίας 42 βαθμών Κελσίου που αναβλύζει στον Φάρο, στον δρόμο Βελίκας – Παλιουριάς *Ο δήμαρχος Αγιάς και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας πρόκειται να έχει συνάντηση με τον γενικό και την ειδική γραμματέα ΕΣΠΑ


Αντ. Γκουντάρας: Θερμαλιστικό κέντρο το Κόκκινο Νερό

 

Να μετεξελιχθεί η ευρύτερη περιοχή του Κόκκινου Νερού σε θερμαλιστικό κέντρο υψηλού επιπέδου στοχεύει ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, πρόκειται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή και την ειδική γραμματέα κ. Ευγενία Φωτονιάτα για την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε το νερό του Κόκκινου Νερού με την άμμο του Στομίου που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και το ζεστό νερό θερμοκρασίας 42 βαθμών Κελσίου που αναβλύζει στον Φάρο στον δρόμο Βελίκας – Παλιουριάς σ’ ένα ενιαίο θερμαλιστικό κέντρο προκειμένου ο δήμος μας να εισέλθει δυναμικά στην αγορά του τουρισμού υγείας διεκδικώντας επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και κυρίως από το εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Αντ. Γκουντάρας στην «Ε».

Ο δήμαρχος Αγιάς, ο οποίος με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας παρουσίασε εισήγηση για τις ιαματικές πηγές στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, θεωρεί «μοναδική ευκαιρία το ΕΣΠΑ ώστε – όπως σημειώνει - να ξαναφτιάξουμε το θερμαλιστικό προϊόν της χώρας μας.

Στόχος μας – υπογραμμίζει ο κ. Αντ. Γκουντάρας - πρέπει να είναι η δημιουργία αρκετών δεκάδων υψηλού επιπέδου θερμαλιστικών κέντρων προκειμένου το προϊόν του ελληνικού τουρισμού υγείας να μορφοποιηθεί, να αποκτήσει χαρακτήρα για να προσελκύσει επισκέπτες.

Ο σχεδιασμός μας στηρίζεται σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες βρίσκουμε από πολλές δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες θερμαλιστικά κέντρα και βέβαια στην ποικιλομορφία των ιαματικών φυσικών πόρων της πατρίδας μας (πολλές, διαφορετικές θεραπευτικές ενδείξεις), τον διαφορετικό τρόπο χρήσης των ιαματικών φυσικών πόρων (λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, πηλοθεραπεία, εισπνοθεραπεία) και βέβαια στο, σε κάθε περίπτωση, διαφορετικό φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ιαματικές μας πηγές βρίσκονται (κοντά σε λίμνες, ποτάμια, κοντά σε ακτές, πάνω σε βουνά ή σε νησιά)».

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο κ. Αντ. Γκουντάρας επισημαίνει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ως τοπική αυτοδιοίκηση, ξεπερνώντας στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες τόσο δικές μας, όσο και του κρατικού μηχανισμού καταφέραμε να προχωρήσουμε πολύ στο θέμα των αναγνωρίσεων των φυσικών μας πόρων ως ιαματικών, και των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.

Το επόμενο βήμα, και ενώ οι αναγνωρίσεις και οι αδειοδοτήσεις τρέχουν, είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης προκειμένου να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα, και μέσα στις οποίες παρέχεται το προϊόν του ιαματικού τουρισμού είναι κατά βάση παλιές και ξεπερασμένες και χρειάζονται ανακατασκευή.

Τους τελευταίους μήνες μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού στην Ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση (ΟΧΕ) κάθε περιφέρειας, που να αφορούν δράσεις χρηματοδότησης της ανακατασκευής ή και ολοκληρωμένης εκ του μηδενός επέμβασης, στις υποδομές των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών».

Ο δήμαρχος Αγιάς διαβεβαιώνει ότι «εμείς οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προλάβουμε. Η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων αυτών είναι δεδομένη. Όπως επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο και τις περιφέρειες – στη Θεσσαλία έχουμε άριστη συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό - από αύριο το πρωί, όλοι μαζί, να στραφούμε προς αυτόν τον στόχο. Οι δυνατότητες και ο χρόνος υπάρχουν, η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Οι τοπικές μας οικονομίες χρειάζονται τις ιαματικές πηγές», τονίζει ο κ. Αντ. Γκουντάρας.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου