METAΦΡΑΣΗ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ "ΔΩΤΙΟΝ ΠΕΔΙΟΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Απομακρύνεται η πρόσβαση από τα Τέμπη προς τα παράλια;

Προσθήκη λεζάντας

29/12/2016

Δήμος Αγιάς, ένας ιστορικός δήμος με αστείρευτες πηγές και πλούτο. Ένας δήμος που προσπαθεί να αναπτυχτεί έχοντας όλες τις προ­ϋποθέσεις, αλλά σαν από μηχανής θεός ένα μαγικό χέρι πάντα τον κρατά προς τα πίσω. Δεν θα μπω σε ειδικευμένες διαδικασίες, ούτε στην κατα­γραφή ΦΕΚ, ερμηνευτικών διατάξεων και εγκυκλίων, θα σταθώ σε πραγ­ματικά γεγονότα και ντοκουμέντα. Ότι και αν κάνεις σ’ ένα τόπο, όσο και αν προσπαθήσεις, αν δεν υπάρχει πρόσβαση και ολοκληρωμένο οδικό δί­κτυο δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπτυξη.
Δόθηκε η ευκαιρία μια φορά πριν από 15 χρόνια να υπάρξει μια σύνδεση, αρκετά πιο προσβάσιμη  με τη νέα εθνικό οδό Αθηνών – Θεσ­σα­λονίκης, στο ύψος του αεροδρόμιου Λάρισας, που θα μείωνε αρκετά τον χρόνο πρόσβασης από την πόλη της Λάρισας και την κεντρική οδική αρ­τηρία κατά πολύ.
Αυτό, βέβαια, ουδέποτε κατέστη δυνατό, αν και η τότε δημοτική αρχή, φίλα προσκείμενη στις τότε κυβερνήσεις, δεν έκανε τίποτα, αυτό τουλάχιστον προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Έτσι, λοιπόν, και σήμερα επαναλαμβάνεται ένα ακόμη τραγικό λάθος υποβαθμίζοντας ανεπανόρ­θωτα τη μεγαλύτερη δυναμική του δήμου μας, τα παράλια.
Καμιά απολύτως πρόβλεψη για την πρόσβαση στα παράλια του δή­μου μας από τον παραχωρησιούχο «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙ­ΓΑΙΟ Α.Ε.» και φυσικά την Πολιτεία.
Σήμερα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένας κόμβος στο ύψος του Πυργετού (θα είναι ολοκληρωμένος είσοδος έξοδος;) θα πληρούνται οι κανόνες; Ως προς την προσβασιμότητα και την ασφάλεια; Με το δευτε­ρεύον οδικό και επαρχιακό δίκτυο;
Θα μας επιτρέψετε, όχι απλά να αμφιβάλουμε, αλλά ευθέως να αμ­φισβητούμε και ο λόγος είναι ξεκάθαρος.
Το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση, που είναι κατατεθειμένη στην Βουλή των Ελλήνων και προσβάσιμη σε όλους του Έλληνες φορολο­γου­μένους πολίτες, άλλα γράφει και άλλα έγιναν. Τίποτα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Θα αναφέρω μόνο δύο, ασφαλές παρά­πλευρο δίκτυο από την Καλαμάτα έως την Αλεξανδρούπολη με ασφαλή ταχύ­τητα έως 100 χιλιόμετρα, το βλέπει κανείς; Ένα είναι βέβαιο ότι θα χρει­αστεί G.P.S. για να έρθει κάποιος από τον κόμβο Πυργετού προς τα πα­ράλια των Δημοτικών Ενοτήτων Ευρυμενών, Μελίβοιας και Αγιάς, εάν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν, διότι μάλλον αποτρεπτικά θα λει­τουργήσει.
Και εδώ, για ακόμη μια φορά, παντελώς ανύπαρκτη η Δημοτική αρχή του Δήμου Αγιάς, υποθηκεύοντας το μέλλον της παραλιακής ζώνης σε αδράνεια.
Έστω και σήμερα, κάνουμε έκκληση στη νομοθετική και εκτελε­στική εξουσία, τους εκπρόσωπους του Κοινοβουλίου και της Περιφέ­ρειας, να μην αγνοήσουν για ακόμη μια φορά την πολύτιμη και ασφαλή πρό­σβαση από την έξοδο των Τεμπών εντός των ορίων του δήμου προς τα παράλια, καταδικάζοντας χιλιάδες παραθεριστές και επαγγελματίες, που έχουν επενδύσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο του ν. Λάρισας.


Για το «Δώτιο Πεδίο»

Γρηγόρης Καλαγιάς

*δημοσιευμένο από τον ίδιο και στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

ΠΗΓΗ AGIOTIKANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου